Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 23 november tot donderdag 05 december

Synoptische ontwikkeling:

In het weekeinde van 23-24 november vindt de overgang plaats naar een min of meer zonale stroming die zachter en wisselvalliger weer teweeg gaat brengen. Dit scenario zit tot en met het einde van volgende week redelijk eenduidig in de oplossingen van het EPS. Daarna neemt de onzekerheid sterk toe. In het weekeinde van 30 november zien we in ca. 60% van de leden drukstijgingen op de Oceaan. Waar de eventueel resulterende rug in de week erop gaat terechtkomen is nog een groot vraagteken. De clusteranalyse van EC telt dan maar liefst 6 clusters met de meest uiteenlopende oplossingen, waaronder overigens ook nog steeds zo'n 20% kans op een aanhoudend zonale stroming.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Vanaf ca. halverwege volgende week neemt de kans op meer wind toe, enkele kuststations gaan dan naar 30% kans op zware windstoten, een enkel lid zelfs met zeer zware windstoten. De neerslagkansen zijn vanaf maandag 25 november dagelijks groot, vanaf volgend weekeinde neemt in bijna alle parameters de onzekerheid toe. Daarbij is de kans op kouder weer vrijwel net zo groot als bovennormale temperaturen. De wisselvalligheid (uitgedrukt in neerslagkansen) neemt wat af, de sneeuwkansen stijgen licht maar blijven met maximaal 20% voorlopig klein.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Tijdens het weekeinde nog meestal droog en soms wat zon, vanaf maandag wisselvallig. Met middagtemperaturen rond 10°C is het zacht, de minima komen ruim boven nul uit.

Samenvatting EPS-periode:

Aanvankelijk voortzetting van het zachte en wisselvallige weertype. Vanaf het weekeinde van 30 november iets afnemende neerslagkansen, maar een grote onzekerheid in de temperatuurverwachting. De kans op een kouder weertype is vrijwel net zo groot als aanhoudend zacht weer.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 21/11/2019 02.21 uur LT