Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van dinsdag 27 augustus tot zondag 08 september

Synoptische ontwikkeling:

Een blokkerende 500 hPa hoogterug boven Oost-Europa trekt gedurende woensdag en donderdag iets oostwaarts, waardoor een hoogtetrog, aanvankelijk boven de Britse Eilanden, eveneens oostwaarts trekt. Het zorgt ervoor dat we met name op donderdag met een overtrekkend koufront te maken krijgen. Na donderdag lijkt in een meerderheid van EPS-leden een uitloper van het Azorenhoog voor een tijdelijke versterking van het eerder genoemde hoogterug te gaan zorgen. Het gevolg is dat we volgend weekeinde opnieuw met rustig zomerweer te maken krijgen. Vanaf 3 september zien we echter dat de Rossby-golven een kleinere amplitude krijgen en sommige clusters laten zelfs een zonale stroming zien. De aanvoerrichting aan de grond is deze week de eerste dagen oostelijk om vervolgens woensdag en donderdag zuidwestelijk te worden. Volgend weekeinde wordt de aanvoerrichting weer oostelijk om halverwege volgende week west-zuidwestelijk te worden.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De spreiding in de pluim is tot en met woensdag klein. Vanaf donderdag 29 augustus zien we de spreiding in de diverse parameters groter worden. Vanaf maandag 02 september zien we dat de amplitude van Rossby golven in de clusters minder worden, waarbij een kleine minderheid nog een duidelijk hoogterug berekent, een tweede minderheid een zonale stroming berekent, terwijl de meerderheid van clusters een hoogtetrog laat zien met verschillen fases.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Warm zomer weer met flinke zonnige perioden. Donderdag kans op (onweers)buien, andere dagen droog. Middagtemperatuur tot en met woensdag rond 29 graden met op veel plaatsen kans op tropische waarden. Vanaf donderdag beduidend minder warm.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (60%) op overgang naar minder warm weer en circa 40% kans op neerslag met middagtemperaturen rond of iets beneden de langjaargemiddelde waarden.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 25/08/2019 03.18 uur LT